niedziela, 24 kwietnia 2016

Fasolowy krem czekoladowy

Robiłam już kilka słodkich kremów, które miały zastąpić tradycyjną nutelle i słodkie batoniki. Tym razem wykorzystałam fasolę. Sama nie wiedziałam czego się spodziewać. Jednak ten krem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Idealnie nadaje się do wyjadania łyżką prosto ze słoika, świetnie pasuje do placuszków i z pewnością sprawdzi się idealnie jako nadzienie do naleśników. Zdecydowanie polecam! Uwaga, jest potwornie słodki :D






Składniki:
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Jeden dojrzały banan
  • 50g daktyli
  • 30g ciemnego kakao
  • 30g odżywki białkowej czekoladowej
  • 50g mleczka kokosowego
  • łyżeczka aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:

Fasole dokładnie płuczę, odsączam na sitku i dodatkowo wykładam na ręczniczki papierowe. Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam na ok. 5min, aby zmiękły, a następnie odlewam wodę. Fasolę przedkładam do miski i dodaję pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksuję i gotowe. Przekładam do słoików i chowam do lodówki. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Czy można czymś zastąpić odżywkę białkową?

    Napewno wypróbuje 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że odżywka odgrywa tu dużą rolę, ale można spróbować zwiększyć ilość kakao i dodać jakiś słodzik, np. miód, ksylitol itp. :)

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić odżywkę białkową?

    Napewno wypróbuje 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. ile można trzymać w lodówce?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wytrzymał trzy dni, zbyt dobry, żeby stał dłużej :D

      Usuń
  4. Właśnie, czym zastąpić odżywkę i ewentualnie mleczko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że odżywka odgrywa tu dużą rolę, ale można spróbować zwiększyć ilość kakao i dodać jakiś słodzik, np. miód, ksylitol itp. :)

      Usuń
    2. A mleczko kokosowe można zastąpić innym mlekiem, ale wtedy dać połowę tego co w przepisie, bo masa wyjdzie zbyt rzadka :)

      Usuń