sobota, 9 kwietnia 2016

Placuszki jaglane

Moje ulubione placuszki, które bardzo często pojawiają się na moim talerzu. Prawie za każdym razem prosicie o przepis, dlatego postanowiłam napisać ten post. Krok po kroku, jak zrobić placuszki jaglane i jak je modyfikować. Oczywiście jest to tylko kilka propozycji, tak więc kombinujcie i znajdźcie swój ulubiony smak! Zobaczcie jakie to szybkie i proste :)








Składniki na podstawę:
50g płatków jaglanych
1 jajko
gorąca woda

Dodatkowo:
Owoce (najlepiej sprawdzają się banany, ale mogą być jabłka, gruszki - wtedy trzeba dodać mniej wody, bo płatki będą dodatkowo namoczone sokiem z tych owoców)
Odżywka białkowa, około 10g
Stewia, budyń bez cukru, cynamon, przyprawa do piernika, kakao, wiórki kokosowe itp.

Polewa:
Żółtko + kakao + odżywka białkowa lub jakiś słodzik
Masło orzechowe + woda
Masło orzechowe + woda + kakao lub odżywka białkowa (najlepiej czekoladowa)
Jogurt + dżem 100% owoców

Sposób przygotowania:
Płatki zalewam gorącą wodą i rozgniatam za pomocą widelca. Dodaje jajko oraz wybrane dodatki. U mnie była odżywka białkowa, łyżka budyniu oraz kakao. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Na patelni rozgrzewam niewielka ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki nakładam gotową masę. Smażę pod przykryciem z obydwu stron. W międzyczasie szykuję polewę. Do masła z nerkowców dodaję trochę gorącej wody i mieszam. Gotowe placuszki układam jeden na drugim i polewam masłem. Smacznego!

5 komentarzy: