poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Omlet z pasternakiem

Wcześniej już pojawił się omlet marchewkowy z mąką orzechową. Tym razem zabrakło marchewki w lodówce, za to znalazłam pasternak. Postanowiłam zastąpić nim marchew, a zamiast mąki orzechowej sięgnęłam po kokosową, która również świetnie nadaje się do śniadań BT. Początki z tą mąką nie były łatwe i do tej pory uczę się na niej pracować, ale z dnia na dzień co raz bardziej się do niej przekonuje. W tym daniu, sprawdza się idealnie.






Składniki:
  • 100g pasternaka
  • jajko
  • 15g mąki kokosowej
  • 15g odżywki białkowej
Sposób przygotowania:

Pasternak ścieram na tarce na drobnych oczkach. Przekładam do miski, dodaje pozostałe składniki i mieszam. Stopniowo dodaję niewielkie ilości wody, tak żeby masa nie była rzadka. Przekładam na rozgrzaną patelnie i smażę pod przykryciem na małym ogniu na oleju kokosowym. Gotowego omleta polewam moją ulubioną polewą z masła orzechowego i odżywki białkowej. Przygotowanie zajmuje chwilkę, a smak jest na prawdę wyśmienity. Wystarczy połączyć dowolne masło orzechowe z odżywką i niewielką ilością gorącej wody. Smacznego!

2 komentarze: