środa, 6 kwietnia 2016

Tortilla orkiszowo-gryczana

Nie przypominam sobie, żebym kiedyś robiła tortille. Wstyd się przyznać, ale póki nie zaczęłam bardziej zwracać uwagi na to co ląduje na moim talerzu, sięgałam po te gotowe ze sklepowej półki. Nawet nie chcę wiedzieć co w nich było. Aktualnie zakochałam się w tortillach. Są szybkie w przygotowaniu, proste i można wrzucić do niej wszystko co się chce. Ta tortilla nadziana jest warzywami z tuńczykiem, ale robiłam też bardziej klasycznie z kurczakiem. Ciężko się zdecydować która lepsza. A Ty z czym dzisiaj zjesz swoją tortille? :)


 


Składniki na jedną tortille:
  • 30g mąki orkiszowej
  • 30g mąki gryczanej
  • 30g wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsypuje obydwie mąki, mieszam i dodaję wodę. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam na blat. Zagniatam ciasto jeszcze przez chwilę, aż mąka pochłonie całą wodę. Następnie wystarczy rozwałkować ciasto i przełożyć na suchą rozgrzaną patelnie. Smażę przez 1 minutę i przerzucam na drugą stronę. Smażę 30 sekund i zdejmuję z patelni. Tortilla gotowa do nadziania! Smacznego!

2 komentarze: