poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Fasolowo - marchewkowe brownie

Moje ostatnie ciasto fasolowe było dobre, ale miało jeden mały mankament, otóż rozpadało się ze względu na dużą ilość jabłek. Tym razem fasolowe brownie wzbogaciłam marchewką i był to dobry wybór! Ciacho wyszło słodkie, soczyste, pięknie się kroi i bardzo syci. Zdecydowanie polecam każdemu łasuchowi. Idealnie sprawdzi się na weekend, ale i jako posiłek po intensywnym treningu, czy deser do szkoły, pracy albo na piknik. W końcu pogoda coraz lepsza i dookoła kusi więcej pyszności.





Składniki:
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 140g banana
  • 100g marchewki
  • 2 jajka
  • 20g ciemnego kakao
  • 20g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • Dowolny słodzik

Sposób przygotowania:

Fasole dokładnie płuczę i odsączam na sitku, a później dodatkowo wykładam na ręczniczki papierowe. Marchewkę ścieram na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski wkładam fasolę, banany, jajka, kakao, odżywkę, sodę, słodziki i przyprawę. Wszystko dokładnie miksuję. Dodaje startą marchewkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do sylikonowej formy i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 30-35 minut (do suchego patyczka). Tym razem bez polewy, bo był to posiłek potreningowy i zabierałam go do pudełka, ale polecam zrobić polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości dowolnego mleka. Smacznego!

1 komentarz: