sobota, 9 kwietnia 2016

Omlet marchewkowy z mąką orzechową lub kokosową

Bardzo polubiłam śniadania BT, ale mimo wszystko od czasu do czasu nachodzi mnie z rana na słodkie. Co wtedy robię? Marchewkowego omleta! Dzięki temu przemycam warzywa na śniadanie, znajduje się idealna porcja białka i tłuszczy. Proporcje oczywiście można zmieniać w zależności od zapotrzebowania. Pysznie byłoby też z dodatkiem jabłka i cynamonu. Mały, ale za ro gruby i sycący marchewkowiec poleca się na śniadanko i nie tylko!

Ponieważ często pytacie o przepis, poniżej podaję dwie wersje. Jeden z mąką orzechową, a jeden z kokosową. Smacznego!

 

Składniki:
100g marchewki (dla jednego jajka) lub 120g (dla dwóch jajek)
1-2 jajka
15g mąki orzechowej lub 10g mąki kokosowej
15g odżywki białkowej

Sposób przygotowania:
Marchewkę ścieram na tarce na małych oczkach. Przekładam do miski, dodaje jajko, mąkę i odżywkę. Wszystko dokładnie mieszam. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy i nakładam masę. Smażę pod przykrycie z obydwu stron. Gotowego omleta dodatkowo polewam białkiem, kakao lub naturalnym sosem czekoladowym. Smacznego!

2 komentarze:

  1. co można dac zamiast odzywki białkowej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować więcej mąki i jakiś słodzik, aczkolwiek z odżywką wychodzi taki fajny puchaty :)

      Usuń