czwartek, 12 maja 2016

Łosoś pieczony z cytryną i koperkiem

Nie tylko słodkościami człowiek żyje. Codziennie na moim talerzu pojawia się „normalny“ obiad. Tym razem podaje propozycje na szybki, prosty i bardzo smaczny posiłek. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Można go dowolnie przyprawiać, jednak wersja z cytryną i dużą ilością koperku to mój faworyt. Generalnie ryby podane w ten sposób smakują mi najbardziej. Jako dodatki sprawdzi się klasyczna marchewka, surówka z kiszonej kapusty, bądź buraczków. Do tego ryż, albo pieczone ziemniaczki i mamy super obiad na niedzielę. Dlaczego akurat na niedzielę? A dlatego, że nie lubie odgrzewanej ryby, a jak wiadomo weekendy raczej mamy zazwyczaj wolne :)





Składniki:
  • 120g łososia
  • pół cytryny
  • koperek
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • 50g ryżu
  • marchewka
  • łyżka oleju lnianego
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ryż gotuje zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Łososia układam na foli aluminiowej. Zostawiam dwa plastry cytryny, a z reszty wyciskam sok prosto na rybę. Przyprawiam pieprzem i koperkiem. Układam cytrynę i kładę na górę łyżeczkę masła. Tak przygotowaną rybę zawijam w folię i piekę ok. 20 min. W międzyczasie ścieram marchewkę na małych oczkach, dodaję olej lniany, cytrynę i mieszam. Jeżeli wybierzecie wersje z pieczonymi ziemniakami, pamiętajcie, że one potrzebuja trochę więcej czasu. Dlatego najlepiej wstawić najpierw ziemniaki i po ok. 10 minutach dołożyć łososia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taka pieczoną rybę a cytryna i koperek świetnie komponują się z rybą. Tak samo świetnym połączeniem jest ryba i śmietana. Taki makaron z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ bardzo często przyrządzam w swojej kuchni. Lubię taki posiłek zabierać ze sobą do pracy bo daje mi energie na cały dzień.

    OdpowiedzUsuń