piątek, 13 maja 2016

Pieczone warzywa idealne do wszystkiego

Nie masz możliwości podgrzania obiadu w pracy, na uczelni czy też jesteś w podróży, a masz ochotę na konkretny obiad? Nie ma sprawy! Kurczak sprawdza się zarówno na zimno jak i na ciepło. Węglowodany dobierz takie jakie lubisz, może być to makaron razowy, ryż, jednak moim faworytem jest kasza jaglana. Do tego pieczone warzywa, które również smakują na zimno. Takich dań jest więcej, dlatego przestań szukać wymówek i spędź wieczorem chwilę czasu w kuchni. Tak, chwilę! Zobacz jak to się szybko robi! Możesz podwoić podane proporcje i wykorzystać warzywa do ciepłej kolacji. Zrobisz mięso mielone z przecierem pomidorowym, plus warzywa i ryż. Możesz też wykorzystać je do śniadania np. do wytrawnego omleta.






 
 
Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • Olej kokosowy
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka i ostra
  • Sól himalajska

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wszystkie warzywa kroję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Olej kokosowy rozpuszczam, polewam nim warzywa i posypuję wszystkimi przyprawami. Wstawiam do piekarnika na ok. 20 minut, za pomocą widelca sprawdzam czy są już miękkie, jeśli tak, to znaczy, że już są gotowe, jeśli nie to zostawiam na kolejne kilka minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz