niedziela, 15 maja 2016

Mug cake w różnych wersjach

Szybkie ciacho z mikrofali podbiło moje serce. Dlaczego? Bo jest banalne w wykonaniu, można je zrobić na śniadanie BT lub na II śniadanie z płatków owsianych albo dowolnej mąki. Dodatkowo wrzucamy ulubione owoce, można dodać łyżkę jogurtu lub odżywkę białkową. Mam wrażenie, że tylko wyobraźnia nas ogranicza. Idealne dla zabieganych i gdy nie chce nam się nic robić, a coś słodkiego by się zjadło :) Ciacho można przekroić i wypełnić jogurtem, serkiem, świeżymi owocami, masłem orzechowym, albo zrobić polewę z białka, gorzkiej czekolady, żółtka i kakao. Jest wiele możliwości, wybierz to co lubisz najbardziej :)
Podaję kilka wersji, które sprawdziły się w mojej kuchni. Jednak namawiam Was na różne kombinacje. Widzicie, że nawet te do śniadania BT mają tylko lekko zmienione proporcje i dodatki, bo lubię sprawdzać co będzie miało lepszą konsystencję, smak itp. Bawcie się i szukajcie swojego idealnego smaku ;) Hmm, w sumie nie robiłam jeszcze czekoladowego z kakao, kto spróbuje i podzieli się przepisem? :)








Mug cake truskawkowo - bananowy:
Składniki:
30g płatków owsianych
50g banana
100g mrożonych truskawek i sok z nich
jajko
stewia

Sposób przygotowania:
Truskawki zagrzewam, rozgniatam widelcem i dodaje płatki owsiane. Banana rozgniatam za pomocą widelca. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Dużą filiżankę lub miseczkę spryskuję olejem kokosowym, a następnie przedkładam całą masę. Wstawiam do mikrofalówki na 2:30-3min.

Mug cake z jabłkiem:
Składniki:
30g płatków owsianych lub mąki jaglanej (z inną też powinno wyjść)
100g jabłka
żurawina
jajko
stewia
cynamon
Dodatkowo: łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego (można pominąć)

Sposób przygotowania:
Płatki zalewam gorącą wodą i odstawiam na chwilę, aż spęcznieją. Jabłko kroję w kostkę lub ścieram na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Dużą filiżankę lub miseczkę spryskuję olejem kokosowym, a następnie przedkładam całą masę. Wstawiam do mikrofalówki na 2:30-3min.
Jeżeli robimy wersje z mąką to od razu łączymy wszystkie składniki ze sobą.

Mug cake z twarogiem
Składniki:
80g twarogu
jajko
10g mąki kokosowej
15g odżywki białkowej

Mug cake z twarogiem i borówkami (lekko oklapnięty, ale bardzo mokry)
Składniki:
100g twarogu
jajko
10g mąki kokosowej
10g odżywki białkowej
50g borówek

Sposób przygotowania:
Twaróg rozgrabiam za pomocą widelca. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Dużą filiżankę lub miseczkę spryskuję olejem kokosowym, a następnie przedkładam całą masę. Wstawiam do mikrofalówki na 2:30-3min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz