środa, 25 maja 2016

Pancakes z mąki jaglanej

Moja ulubiona kasza to jaglana. Ulubione płatki - jaglane. Mąka... hmm, czyżby jaglana? Otóż tak! Naleśniki, placuszki, muffinki i ogólnie wszystko co jest związane z jaglanką jest idealne dla mojego podniebienia. Placuszki, na które dzisiaj podaje przepis bardzo często pojawiają się na drugie śniadanie. Zmieniam tylko rodzaj mąki, czasami robię bez jogurtu, dodaje trochę wody lub mleka, albo owoce które puszczają trochę wody. Ekspresowe, smaczne, nie nudzą się, gdyż staram się podawać z różnymi dodatkami i polewami. Dzisiejszą porcje zjadłam w wczorajszymi lodami z kalafiora. Jakie to cudowne połączenie! Ciepłe placuszki, a na nich zimny mus, musicie spróbować! Idealnie też sprawdzi się masło orzechowe, gdyż sama mąka jaglana ma lekki orzechowy posmak.




Składniki:
  • 40g mąki jaglanej
  • jajko
  • duża łyżka jogurtu naturalnego
  • dowolny słodzik
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczam łyżkę oleju kokosowego. Do miski dodaję mąkę, sodę i słodzik, mieszam. Dodaje jajko, jogurt i wszystko mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą łyżki nakładam ciasto na patelnię. Smażę pod przykryciem ok 2-3 minut, potem przewracam na drugą stronę i smażę ok 1min. Podajemy z ulubionymi owocami i polewą. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Witam :) czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć zwykłego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, a jak przeliczyc te 40g maki na lyzki stolowe? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem , że kasze najpierw ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale one nie są z kaszy jaglanej, tylko z mąki jaglanej :)

      Usuń
  4. Dzięki za ten przepis! Odkryłam w końcu mąkę jaglaną. Robię te placki bardzo często i w drodze eksperymentów wypracowałam przepis na, moim zdaniem, placki idealne:
    daję 1 łyżkę jogurtu i 1 łyżkę twarożku grani (albo dosypuję do jogurtu twaróg..tak na oko)
    zamiast 2 łyżek mąki jaglanej, daję 1 jaglanej i 1 mąki migdałowej (bo kiedyś zabrakło mi jaglanej i okazało się, że z migdałową jest jeszcze lepiej!)
    olej kokosowy (2-3 łyżeczki..) dodaję do ciasta
    słodzę odrobiną ksylitolu i daję ciut mniej tej sody

    Wychodzą genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko dobrze z tymi napastnikami z mąki jaglanej!!!???
    Ale może ktoś potrafi określić strukturę ciasta jej zależność od grubos i ziaren mąki... A struktura naleśników po ich usmażeniu jaka jest!!!???
    Czy wyczuwalne są ziarna mąki czy jest jedwabiscie gładkie i mięciutkie!!!???
    Czy stwardnieje po ostygnięciu!!!???
    Proszę o odpowiedź. Ważne dla dziecka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pytaniu zawarł się błąd, ma być "nalesnikami" w 1 zdaniu...

      Usuń