wtorek, 31 maja 2016

Delikatne bananowo-orkiszowe placuszki

Uwielbiam te placuszki! Są takie puszyste i delikatne, do tego naturalnie słodkie dzięki bananowi. Idealne na ciepło i na zimno. Nawet dzieci zajadały się tym przysmakiem. Dlatego jest to świetna opcja gdy nie mamy nic w lodówce, a brzuchy domowników muszą zostać zapełnione. A po co wrzucać do naszego ciała śmieci, gdy równie szybko można przygotować słodkie, smaczne placuszki? ;) Mając wybór, tłusty pączek oblany lukrem, w środku z czymś co niby jest marmoladą, wolę sięgnąć po takiego placucha. A Ty co wybierasz? ;)





Składniki:
  • 40g mąki orkiszowej razowej
  • 70g banana (połowa)
  • jajko
  • cynamon
  • soda oczyszczona
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczam olej kokosowy. W misce ugniatam banana wraz z jajkiem, dodaje pozostałe składniki i mieszam do czasu połączenia składników. Gotowe ciasto nakładam na patelnie i smażę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Obok takiej wieży nie da się przejść obojętnie, coś o tym wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić mąkę orkiszową np. mąką kukurydzianą? :)

    OdpowiedzUsuń