piątek, 10 czerwca 2016

Ryżowo - tuńczykowe kotleciki

Sałatki to u mnie codzienność, kocham je i nigdy mi się nie znudzą. Jedyne co to fajnie jest zmieniać jej konsystencje, węglowodany które dodaje oraz mięso czy rybkę. Dzisiaj postanowiłam połączyć te dwie rzeczy sprawdzając czy takie połączenie będzie do siebie pasowało. Jest to świetny posiłek na każdą porę dnia i do tego łatwy do zabrania ze sobą. U mnie podane na sałacie lodowej z pomidorem, ogórkiem i papryką, ale sprawdzą się też inne dodatki.




Składniki:
  • 45g ryżu basmati
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 10g soku z cytryny (ok. 2 łyżek)
  • Pieprz
  • Sól
  • Ulubione zioła (u mnie mieszanka grecka)
  • Olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Ryż lekko rozgotowuję. Do wystudzonego ryżu dodaję tuńczyka oraz pozostałe składniki. Wszystko łączę ze sobą delikatnie rozgniatając widelcem. Za pomocą łyżki przekładam masę do dłoni i delikatnie formuję kotleciki. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy i układam kotleciki. Smażę z obydwu stron bez przykrycia. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Casinos Near me - Mapyro
    Casinos Near Me - Casinos 동해 출장안마 Near Me - Find the 남원 출장안마 BEST Casinos Near you in 동해 출장마사지 minutes by clicking the map on top 강릉 출장안마 right. Best 김제 출장마사지 Casinos with Mapyro™.

    OdpowiedzUsuń