wtorek, 22 marca 2016

Pralinki z kaszy jaglanej

Ochota no słodkie chyba nigdy mnie nie opuści. Dzisiaj podaje przepis na fit pralinki z kaszy jaglanej. Niestety czegoś mi w nich brakuje. Pisze o tym szczerze, żebyście mogli sobie modyfikować ten przepis. Z pewnością podejmę jeszcze jedną próbę zrobienia ich, ale nie wiem kiedy to będzie, więc daje ten przepis plus kilka rad. Co bym zmieniła? Po pierwsze, kasze ugotowałabym w mleku roślinnym, a nie wodzie, wtedy kasza byłaby słodsza (już to kiedyś robiłam). Do kokosowych pralin dałabym więcej wiórków kokosowych, a do czekoladowych więcej orzeszków i słodzika. Mam nadzieję, że każdy znajdzie swój smak i wyjdzie pyszny deserek.






Składniki:
  • 80g kaszy jaglanej
  • 30g (łyżka) gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stewii
  • Olejek migdałowy
  • 25g wiórków kokosowych
  • 5g (łyżeczka) kakao
  • 30g orzeszków ziemnych niesolonych
  • Dwie szczypty soli himalajskiej

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotuję. Do ciepłej kaszy dodaje mleko kokosowe, stewię i aromat migdałowy. Odstawiam, żeby ostygła. Gdy kasza jest już zimna dzielę ją na pół. Do jednej części dodaje wiórki, mieszam i formuję kuleczki, które również obtaczam w wiórkach kokosowych. Do drugiej masy dodaje kakao, zmiksowane orzeszki i sól. Wszystko mieszam, formuję kuleczki i obtaczam w kakao. Wstawiam do lodówki przynajmniej na 1h. Na drugi dzień smakują lepiej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz