środa, 23 marca 2016

Omlet jaglany z czekoladową fasolową polewą

Omlecik z mąki jaglanej to zdecydowanie mój faworyt. Tym razem został zrobiony z innych proporcji niż zawsze, do tego odchudzony na wodzie. Może to nie to samo co z jogurtem czy maślanką (tamte były boskie!), ale jak trzeba wyrzucić nabiał z diety to i takim się zadowalam. Do tego kombinacja z polewą i drugie słodkie śniadanie gotowe. Robię wszystko co w mojej mocy, żeby zaspokoić chęć na słodycze i równocześnie nie zajadać się sklepowymi słodkościami.



Składniki:
  • Jajko + białko z jajka
  • 55g mąki jaglanej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki stewii
  • Woda
  • 20g białej fasoli
  • 5g (łyżeczka) kakao
  • 15g orzeszków ziemnych niesolonych
Sposób przygotowania:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce miksuję jedno żółtko z mąką, proszkiem do pieczenia i stewią. Stopniowo dodaje wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie może być zbyt rzadka! Do dokładnie wymieszanej masy dodaje białka i delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Gotową masę przelewam na rozgrzaną patelnie i smażę z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego, pod przykryciem i na małym ogniu. W między czasie przygotowuję polewę. Białą fasolę miksuje, dodaje wodę, kakao i stewię, znowu miksuję. Gotowe. Orzeszki również miksuję. Gotowego omleta kroję na cztery części, układam jeden na drugim, polewam polewą i posypuję orzeszkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz