czwartek, 10 marca 2016

Nadziewane owsiane miseczki

Niby zwykłe placuszki owsiane, ale w trochę innej odsłonie. Wykorzystałam mini patelnie i zrobiłam miejsce na dodatki. Wyszło takie większe ciacho. Super sprawa, bo można kombinować na wiele sposobów, a do środka dodawać wszystko na co się ma ochotę. U mnie dzisiaj w dwóch wariantach. Klasycznie z jabłkiem i gruszką, co później podgrzewam w mikrofali i mam coś jak szarlotkę na ciepło (z piekarnika pewnie była by jeszcze lepsza), oraz spód z dodatkiem kakao, wypełniony kokosową masą. Pyszności!







Składniki na dwie porcje:
  • 80g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 100g banana
  • Cynamon
  • 1 łyżeczka kakao
  • Trochę wody
Nadzienie I:
  • 50g gruszki
  • 50g jabłka
  • Cynamon
  • 3 migdały i kawałek jabłka do dekoracji
Nadzienie II:
  • 80g serka ricotty
  • Łyżka wiórków kokosowych
  • Stewia
  • Kiwi
Sposób przygotowania: Płatki zalewam ciepłą wodą, żeby trochę spęczniały. Jednak nie może być jej zbyt dużo, żeby nie zrobiła się z tego papka (dawałam na oko). Do płatków dodaje rozgniecionego widelcem banana, cynamon i jajko. Wszystko dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i przekładam połowę masy. Za pomocą łyżki równomiernie rozkładam masę tak, żeby była też na ściankach, tworząc tak jakby miseczkę. Smażę pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypala. Gotową „miseczkę” przekładam na talerz i wypełniam jabłkiem i gruszką startymi na tarce, z dodatkiem cynamonu. Do pozostałej masy dodaje łyżeczkę kakao i postępuję tak samo jak przy tworzeniu pierwszej „miseczki”. W między czasie szykuję drugie nadzienie. Serek rozgniatam widelcem, dodaje wiórki kokosowe oraz stewię. Przekładam do gotowej „miseczki”, podaję ze świeżym kiwi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz