czwartek, 17 marca 2016

Ostry kurczak curry

Kurczak i ryż to taki standard w diecie sportowca, ale możliwości podania są tysiące. Do tego wcale nie musi zająć to dużo czasu. Dzisiaj podaje jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Jeżeli lubicie ostrą kuchnie to jest to danie idealne dla Was. A jeżeli nie to zawsze można zmniejszyć ilość chili, ale nie gwarantuję, że będzie takie dobre. Próbujcie, kombinujcie, nie bójcie się eksperymentować w kuchni.



Składniki dla dwóch osób:
  • 100g ryżu (u mnie jaśminowy)
  • ok. 240g piersi z kurczaka
  • Cytryna
  • Sól himalajska
  • Pieprz
Sos:
  • 200g świeżego ananasa
  • 100g mleka kokosowego
  • 15g wiórków kokosowych
  • 100g kukurydzy
  • Łyżeczka curry
  • Łyżeczka kurkumy
  • Łyżeczka imbiru
  • Łyżeczka chili
Sposób przygotowania:

Do miski wyciskam sok z jednej cytryny. Umytego i osuszonego kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam solą, pieprzem i dodaję do cytryny. Dokładnie mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić kurczaka na całą noc. Tak zamarynowanego kurczaka smażę na oleju kokosowym. Przygotowanie sosu jest równie proste. Ananasa kroję w kostkę, dodaje pozostałe składniki i łączę ze sobą. Dusze na oleju kokosowym ok 5-7 min i gotowe. Ryż gotuję zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Danie bardzo ostre! Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz