poniedziałek, 13 czerwca 2016

Pizza marchewkowa z mąką z cieciorki

Pizza, pizza, otóż to. Każdy ją lubi i wcale nie trzeba z niej rezygnować. Tym razem spód wykonany z mąki z cieciorki i marchewki. Wyszła na prawdę bardzo dobra, chociaż mogłam zrobić cieńsze ciasto. Taka rada dla Was :) Jak znowu najdzie mnie ochota na pizzę to z pewnością wrócę do tego przepisu. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje!






Składniki:
  • 110g mąki z cieciorki
  • 110g marchewki
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Sól
  • Chilli
  • Oregano

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawy i mieszam. Marchewkę obieram i ścieram na drobnych oczkach. Dodaję do suchych składników i mieszam. Na koniec dodaję jajko i mieszam do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam na papier do pieczenia i za pomocą łyżki formuję kształt, który chcę uzyskać. Ciasto jest klejące, ale po upieczeniu idealnie odchodzi od papieru. Wkładam do piekarnika i piekę ok 8-10 min. Po tym czasie wyjmuję, smaruję sosem pomidorowym i układam ulubione dodatki. Wstawiam do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. To przepis na jedna taka pizze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę z cieciorki można zastąpić jakąś inną? Jeżeli tak, to jaka będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej wersji jeszcze nie robiłam z inną mąką, ale myślę, że można spróbować z orkiszową albo gryczaną :)

      Usuń