Składniki dla dwóch osób:
- 100g ryżu (u mnie jaśminowy)
- ok. 240g piersi z kurczaka
- Cytryna
- Sól himalajska
- Pieprz
- 200g świeżego ananasa
- 100g mleka kokosowego
- 15g wiórków kokosowych
- 100g kukurydzy
- Łyżeczka curry
- Łyżeczka kurkumy
- Łyżeczka imbiru
- Łyżeczka chili
Do miski wyciskam sok z jednej cytryny. Umytego i osuszonego kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam solą, pieprzem i dodaję do cytryny. Dokładnie mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić kurczaka na całą noc. Tak zamarynowanego kurczaka smażę na oleju kokosowym. Przygotowanie sosu jest równie proste. Ananasa kroję w kostkę, dodaje pozostałe składniki i łączę ze sobą. Dusze na oleju kokosowym ok 5-7 min i gotowe. Ryż gotuję zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Danie bardzo ostre! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz