Niby zwykłe
placuszki owsiane, ale w trochę innej odsłonie. Wykorzystałam mini patelnie i
zrobiłam miejsce na dodatki. Wyszło takie większe ciacho. Super sprawa, bo
można kombinować na wiele sposobów, a do środka dodawać wszystko na co się ma
ochotę. U mnie dzisiaj w dwóch wariantach. Klasycznie z jabłkiem i gruszką, co
później podgrzewam w mikrofali i mam coś jak szarlotkę na ciepło (z piekarnika
pewnie była by jeszcze lepsza), oraz spód z dodatkiem kakao, wypełniony
kokosową masą. Pyszności!
Składniki na dwie
porcje:
80g płatków owsianych
1 jajko
100g banana
Cynamon
1 łyżeczka kakao
Trochę wody
Nadzienie I:
50g gruszki
50g jabłka
Cynamon
- 3 migdały i kawałek jabłka do dekoracji
Nadzienie II:
80g serka ricotty
Łyżka wiórków kokosowych
Stewia
Kiwi
Sposób przygotowania: Płatki
zalewam ciepłą wodą, żeby trochę spęczniały. Jednak nie może być jej zbyt dużo,
żeby nie zrobiła się z tego papka (dawałam na oko). Do płatków dodaje
rozgniecionego widelcem banana, cynamon i jajko. Wszystko dokładnie mieszam. Na
patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i przekładam połowę masy.
Za pomocą łyżki równomiernie rozkładam masę tak, żeby była też na ściankach,
tworząc tak jakby miseczkę. Smażę pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas
sprawdzając czy się nie przypala. Gotową „miseczkę” przekładam na talerz i
wypełniam jabłkiem i gruszką startymi na tarce, z dodatkiem cynamonu. Do
pozostałej masy dodaje łyżeczkę kakao i postępuję tak samo jak przy tworzeniu
pierwszej „miseczki”. W między czasie szykuję drugie nadzienie. Serek rozgniatam
widelcem, dodaje wiórki kokosowe oraz stewię. Przekładam do gotowej „miseczki”,
podaję ze świeżym kiwi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz