- Jajko + białko z jajka
- 55g mąki jaglanej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki stewii
- Woda
- 20g białej fasoli
- 5g (łyżeczka) kakao
- 15g orzeszków ziemnych niesolonych
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce miksuję jedno żółtko z mąką, proszkiem do pieczenia i stewią. Stopniowo dodaje wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie może być zbyt rzadka! Do dokładnie wymieszanej masy dodaje białka i delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Gotową masę przelewam na rozgrzaną patelnie i smażę z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego, pod przykryciem i na małym ogniu. W między czasie przygotowuję polewę. Białą fasolę miksuje, dodaje wodę, kakao i stewię, znowu miksuję. Gotowe. Orzeszki również miksuję. Gotowego omleta kroję na cztery części, układam jeden na drugim, polewam polewą i posypuję orzeszkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz