sobota, 27 lutego 2016

Placuszki z mąki ryżowej

Placuszki czy mini omleciki są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie ukrywam, że są trochę suche dlatego najlepiej zjadać je z soczystymi owocami. Jeżeli nie chcecie polewy z surowego żółtka można je również wykorzystać do placuszków, wtedy mają smak bardziej zbliżony do biszkopta. Polewę można zrobić z masła orzechowego dodając trochę ciepłej wody, bądź po prostu posmarować placuszki masłem prosto ze słoika. Ja jednak polecam tą z żółtka, bo naprawdę smakuje wyśmienicie.
 




Składniki:

  • 2 jajka (2 białka i żółtko oddzielnie)
  • 35g mąki ryżowej
  • łyżeczka stewi
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka stewi
  • kilka kropelek aromatu (u mnie śmietankowy)

Sposób przygotowania:

Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtko, stewię, proszek do pieczenia i mąką. Wszystko miksuje na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Wszystkie składniki na polewę łączymy, mieszamy i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz