czwartek, 25 lutego 2016

Bananowe placuszki jaglane

Placuszki jaglane są ekspresowe i pyszne. Smakują nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Dodatkowo można zmieniać owoce, które się do nich dodaje. Ja jednak najbardziej lubię te z bananem, dlatego umieszczam ten podstawowy przepis. Są delikatne w smaku i idealnie komponują się z masłem orzechowym. Jest to świetna alternatywa dla słodyczy. Zdecydowanie polecam!





Składniki:
  • 35g płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • 55g banana
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie trochę stewi lub innego słodzika

Sposób przygotowania:

Płatki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na chwilę, aby spęczniały. Banana rozgniatam widelcem i z pozostałymi składnikami dodaje do płatków. Wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników. Na patelni rozpuszczam niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki nakładam ciasto. Smażę bez przykrycia z obydwu stron. Polecam podawać z różnymi owocami oraz masłem orzechowym.
 


2 komentarze: