poniedziałek, 29 lutego 2016

Bakłażan zapiekany z kurczakiem

Bakłażan, cukinia czy papryka to moje ulubione warzywa do nadziewania i pieczenia. Szybki i smaczny obiad wcale nie musi zająć nam dużo czasu. Przepis, który podaje poniżej jest podstawowy i zachowując takie proporcje wszystko zmieści się do wydrążonych bakłażanów. Na zdjęciu jest moje kolejne podejście do faszerowania, ale wzbogaciłam je o cukinie, cebulę i paprykę przez co trochę farszu musiałam dojadać oddzielnie. Każdy może dodawać to co lubi, a możliwości jest naprawdę wiele! Zawsze można też nadziać samymi warzywami, dodać ryżu, kaszę itp., a mięso podać oddzielnie.








Składniki:
  • Jeden średniej wielkości bakłażan
  • 200g piersi z kurczaka
  • 80g przecieru pomidorowego
  • Olej kokosowy
Przyprawy:
  • Mieszanka grecka (można zastąpić innymi ziołami)
  • Chilli grubo mielone
  • Roztarte ziarna kolendry

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroję wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wyjmuję środek i kroję w drobną kosteczkę. Kurczaka myje, osuszam, również kroiję w drobną kosteczkę i przyprawiam. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy, podsmażam kurczaka, dodaje miąższ z bakłażana oraz pomidory. Doprawiam jeszcze ziołami i ewentualnie chilli jak lubimy ostre. Duszę przez 5-7 min. Farsz przekładam do wydrążonych bakłażanów. Blachę delikatnie natłuszczamy olejem kokosowym lub wykładam papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Najlepiej smakuje z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz