niedziela, 28 lutego 2016

Fasolowe brownie z jabłkiem i orzechami

Fasolowe brownie jest już bardzo popularne wśród ludzi uprawiających sport i dbających o sylwetkę. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego mocno kalorycznego ciasta. Najfajniejsze jest w nim to, że nie ma mąki i można kombinować z różnymi dodatkami. Jest to już chyba piąte czy szóste fasolowe ciasto, które zrobiłam. Smak jest fajny, tylko trochę się rozpada. Winę zwalam na jabłka i nowy piekarnik, którego jeszcze nie umiem wyczuć. Ale dzięki temu, że te jabłka tam są ciacho jest fajnie mokre, a takie najbardziej lubię. Jeżeli zależy Wam na estetyce podania, śmiało można pominąć jabłka, a w zamian dodać ulubione suszone owoce i orzechy. Bardzo dobrze sprawdzają się dżemy 100% owoców. Robiłam z wiśniowym i z czarnej porzeczki. Polecam!








Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Dwie łyżki kakao
  • Dwa małe banany lub jeden duży
  • Dwa jajka
  • Dwa jabłka
  • 60g orzechów włoskich + do dekoracji
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
  • Łyżeczka kakao
  • 15g odżywki białkowej o smaku waniliowo-miodowym

Sposób przygotowania:

Fasolę dokładnie płuczę pod wodą i przekładam do miski. Dodaje banany, jajka, kakao, sodę i cynamon. Wszystko dokładnie blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieram i kroję w kosteczkę. Orzechy siekam na drobniejsze kawałki. Dodaje jabłka i orzechy do zmiksowanej masy i łącze wszystkie składniki za pomocą łyżki. Formę wykładam papierem do pieczenia, przelewam gotową masę i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 minut. Gdy ciasto ostygnie robię polewę. Łączę kakao z odżywką, dodaję trochę wody i dokładnie mieszam. Polewam ciasto, a następnie układam orzechy.



2 komentarze: