Składniki:
- 60g mąki orkiszowej razowej
- 30g mleka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 140g szpinaku
- 3 suszone pomidory
- plaster sera feta
- 120g piersi z kurczaka
- czosnek
- sól himalajska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy w ulubionych przyprawach (ja miałam z poprzedniego obiadu w ostrej i słodkiej papryce). Szpinak smażę na oleju kokosowym, doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaje jajko, mleko i mieszam do połączenia składników. Dodaje szpinak, pokrojone pomidory i ser feta. Wszystko mieszam. Do sylikonowych foremek nakładam po łyżce masy, potem wkładam kawałki kurczaka i przykrywam szpinakową masą. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 18 minut. Podałam z liściem sałaty lodowej i pomidorem, idealnie sprawdzi się tu sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego bądź greckiego. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIle wychodzi babeczek z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń