Uwielbiam te placuszki! Są takie puszyste i delikatne, do tego naturalnie słodkie dzięki bananowi. Idealne na ciepło i na zimno. Nawet dzieci zajadały się tym przysmakiem. Dlatego jest to świetna opcja gdy nie mamy nic w lodówce, a brzuchy domowników muszą zostać zapełnione. A po co wrzucać do naszego ciała śmieci, gdy równie szybko można przygotować słodkie, smaczne placuszki? ;) Mając wybór, tłusty pączek oblany lukrem, w środku z czymś co niby jest marmoladą, wolę sięgnąć po takiego placucha. A Ty co wybierasz? ;)
Składniki:
- 40g mąki orkiszowej razowej
- 70g banana (połowa)
- jajko
- cynamon
- soda oczyszczona
- olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczam olej kokosowy. W misce ugniatam banana wraz z jajkiem, dodaje pozostałe składniki i mieszam do czasu połączenia składników. Gotowe ciasto nakładam na patelnie i smażę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Smacznego!
Obok takiej wieży nie da się przejść obojętnie, coś o tym wiem :D
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić mąkę orkiszową np. mąką kukurydzianą? :)
OdpowiedzUsuń