Składniki:
- 120g łososia
- pół cytryny
- koperek
- sól himalajska
- pieprz
- łyżeczka masła
- 50g ryżu
- marchewka
- łyżka oleju lnianego
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ryż gotuje zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Łososia układam na foli aluminiowej. Zostawiam dwa plastry cytryny, a z reszty wyciskam sok prosto na rybę. Przyprawiam pieprzem i koperkiem. Układam cytrynę i kładę na górę łyżeczkę masła. Tak przygotowaną rybę zawijam w folię i piekę ok. 20 min. W międzyczasie ścieram marchewkę na małych oczkach, dodaję olej lniany, cytrynę i mieszam. Jeżeli wybierzecie wersje z pieczonymi ziemniakami, pamiętajcie, że one potrzebuja trochę więcej czasu. Dlatego najlepiej wstawić najpierw ziemniaki i po ok. 10 minutach dołożyć łososia. Smacznego!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taka pieczoną rybę a cytryna i koperek świetnie komponują się z rybą. Tak samo świetnym połączeniem jest ryba i śmietana. Taki makaron z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ bardzo często przyrządzam w swojej kuchni. Lubię taki posiłek zabierać ze sobą do pracy bo daje mi energie na cały dzień.
OdpowiedzUsuń