Składniki:
- 220g ziemniaków
- Przyprawy, które można użyć do ziemniaków: Rozmaryn, czosnek granulowany, słodka papryka, ostra papryka, sól himalajska
- 120g piersi z kurczaka
- Sok z cytryny
- Koperek
- Pieprz
- 200g kolorowej papryki
- Olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka polewam sokiem z cytryny, przyprawiam i chowam na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić takiego kurczaka na całą noc w lodówce. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Ziemniaki obieram, kroję w łódeczki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam je rozpuszczonym olejem kokosowym i dowolnie przyprawiam. Wstawiam do piekarnika. Po około 10min. dokładam kurczaka i paprykę. Piekę jeszcze ok. 20 min. Idealnie sprawdzi się tutaj sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku bądź koperku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz