Składniki:
Na potrawkę:
- Pół puszki ciecierzycy
- 100g (jedna duża) marchewki
- Pół puszki pomidorów
- Jedna mała cebula
- Dwa ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Chilli grubo mielone
- Sól himalajska
- Olej kokosowy
Dodatkowo:
- 120g piersi z kurczaka
- Cynamon
- Słodka i ostra papryka
- Suszona natka pietruszki
- 40g ryżu
Sposób przygotowania:
Ryż gotuje zgodnie z zaleceniami na opakowniu. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy. Cebulkę kroję w dużą kostkę i podsmażam. Gdy cebula już się zeszkli dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach i dodaję do cebuli z czosnkiem. Duszę na małym ogniu do momentu, az marchewką będzie miękka. W oddzielnym garnku delikatnie podgrzewam przyprawy, a następnie dodaje pomidory. Duszę je ok. 5min, a następnie dodaję warzywa z patelni i odsączoną ciecierzyce. Wszystko duszę ok. 10min po czym zdejmuję pokrywkę i gotuję jeszcze ok. 5min, aż cała woda odparuje. Potrawka musi mieć gęsta konsystencje. Gdy już wyłączę gaz dodaje pokrojoną natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Kurczaka kroje w kostkę, przyprawiam cynamonem, suszoną natką pietruszki, słodką i ostra papryką. Smażę na oleju kokosowym. Wszystko najlepiej wymieszać razem i zjeść ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz