Składniki na 12 ciasteczek:
- 100g mąki orzechowej
- 20g wiórków kokosowych
- 5g stewii
- 5g proszku do pieczenia
- 40g suszonych daktyli
- 50g masła migdałowego
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Do miski wsypuję mąkę, wiórki, stewię, proszek do pieczenia i mieszam. Daktyle kroje na małe kawałki i dorzucam do suchych składników, znowu mieszam. Dokładam masło migdałowe oraz jajka i wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników. Z dość klejącej masy formuję kulki i układam na papierze do pieczenia. Gdy wszystkie kuleczki są już gotowe delikatnie rozgniatam je wilgotnymi dłońmi. Wkładam do piekarnika na środkowy poziom bez termoobiegu i piekę ok 15 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Idealne do niedzielnej kawki. Smacznego!
A co użyć zamiast masła migdałowego ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że każde inne masło orzechowe dobrze się tu sprawdzi :)
Usuń