Składniki:
- Jeden średniej wielkości bakłażan
- 200g piersi z kurczaka
- 80g przecieru pomidorowego
- Olej kokosowy
- Mieszanka grecka (można zastąpić innymi ziołami)
- Chilli grubo mielone
- Roztarte ziarna kolendry
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroję wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wyjmuję środek i kroję w drobną kosteczkę. Kurczaka myje, osuszam, również kroiję w drobną kosteczkę i przyprawiam. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy, podsmażam kurczaka, dodaje miąższ z bakłażana oraz pomidory. Doprawiam jeszcze ziołami i ewentualnie chilli jak lubimy ostre. Duszę przez 5-7 min. Farsz przekładam do wydrążonych bakłażanów. Blachę delikatnie natłuszczamy olejem kokosowym lub wykładam papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Najlepiej smakuje z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz