Placuszki czy mini omleciki są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie ukrywam, że są trochę suche dlatego najlepiej zjadać je z soczystymi owocami. Jeżeli nie chcecie polewy z surowego żółtka można je również wykorzystać do placuszków, wtedy mają smak bardziej zbliżony do biszkopta. Polewę można zrobić z masła orzechowego dodając trochę ciepłej wody, bądź po prostu posmarować placuszki masłem prosto ze słoika. Ja jednak polecam tą z żółtka, bo naprawdę smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 2 jajka (2 białka i żółtko oddzielnie)
- 35g mąki ryżowej
- łyżeczka stewi
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka stewi
- kilka kropelek aromatu (u mnie śmietankowy)
Sposób przygotowania:
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtko, stewię, proszek do pieczenia i mąką. Wszystko miksuje na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Wszystkie składniki na polewę łączymy, mieszamy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz