Na ciasto:
- 125g mąki jaglanej
- 125g mąki gryczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 40g ksylitolu
- 200g oleju kokosowego
- 4 żółtka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- aromat waniliowy
Na piankę:
- 4 białka
- Szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki ksylitolu
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Nadzienie:
- 700g jabłek
- 600g śliwek
- Cynamon
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszam mąkę jaglaną, gryczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaję pozostałe składniki i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto jest klejące, dlatego zostawiam je w misce, przykrywam i chowam do zamrażarki na ok. 40 minut.
Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam z cynamonem. Śliwki myję, wyjmuję pestki i kroję w plasterki.
Białka ubijam z solą himalajską. Do ubitych białek dodaję po łyżce ksylitolu i dalej miksuję na wysokich obrotach. Na koniec dodaję budyń i jeszcze chwilę miksuję.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni rozprowadzam ciasto, nakuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piękę przez ok. 10 minut. Wyjmuję ciasto. Na jednej połowie układam jabłka, a na drugiej dwie warstwy śliwek. Wszystko przykrywam pianką i wstawiam do piekarnika na ok. 50 minut. Pozostawiam do ostygnięcia. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda super-smacznie. ;)
OdpowiedzUsuńWyśmienite!
OdpowiedzUsuńhttp://julladde.blogspot.com/
Wyśmienite!
OdpowiedzUsuńhttp://julladde.blogspot.com/
Ze swojej strony mogę Wam wszystkim polecić rozwiązanie, z którego sam regularnie korzystam. Jeżeli lubcie aktywnie spędzać wolny czas na świeżym powietrzu, to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić FitPark - https://www.fitpark.pl/ , gdzie znajdziecie ofertę siłowni zewnętrznych w całej Polsce.
OdpowiedzUsuń