Składniki na naleśniki:
- jajko
- 70g mąki jaglanej
- woda
- ewentualnie słodzik
- 100g malin
- 20g daktyli
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę i wodę łączę ze sobą, i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Wodę dolewam stopniowo, żeby ciasto na naleśniki nie było zbyt rzadkie. Smażę na oleju kokosowym. Do małego rondelka wrzucam maliny (u mnie były mrożone) oraz daktyle. Podgrzewam do momentu, aż daktyle zmiękną, można podlać małą ilością wody. Gdy daktyle są już miękkie ugniatam je widelcem i dokładnie mieszam z malinami. Na koniec dodaję kakao, mieszam przez chwilę, tak żeby krem zgęstniał i gotowe. Dla większych łasuchów można dodać słodzik do kremu, ale pamiętajmy, że same daktyle są już wystarczająco słodkie. Smaruje naleśniki, zwijam i zjadam na ciepło. Smacznego!
Świetne przepisy, na pewno nie jeden z nich zawita u mnie na talerzu :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie, a mianowicie moja mąka jaglana jest gorzka :/ czy tak ma być? Czy może ta firma jest do niczego..
OdpowiedzUsuń